Opvaskemaskinen kræver størst vedligeholdelse i forhold til andre hvidevarer og her er der flest faktorer der er afgørende for et tilfredsstillende resultat. Rengøringen af opvaskemaskinens ydre, kan nemt klares med en fugtig klud, vredet op i varmt vand eller et mildt rengøringsmiddel.
Tips til rensning af bundfilter samt afkalkning.
Bundfiltret i en opvaskemaskine består af et grovfilter og et finfilter.
- Afmonter bundfilter ved at dreje eller klikke det fri og træk det op af sumpen
- Bundfiltret består som regel af flere filtre der er sammensat i en enhed, adskil bundfiltret så meget som muligt og fjern evt. grove madrester og lign.
- Sæt de forskellige filterdele ind i maskinen, filterdelene kan med tiden blive ret fedtet og lukke helt til i de fine masker, især hvis du udelukkende bruger ECO programmet så en grundig rensning er indimellem nødvendig, tilstoppede filtre kan give op til flere forskellige fejl i opvaskemaskiner, også fejlkoder og er man uheldig, kan varmelegemet brænde af pga. manglende vandgennemstrømning. Start derefter maskinen på det varmeste og længste program og efter vask, vil filtret være som nyt igen,
- du kan med fordel afkalke maskinen ved samme lejlighed og i samme process, fyld sæberummet op med citronsyre og luk det, smid evt. 1 dl citronsyre direkte ind i bunden på maskinen, har du noget der er kalkbelægninger på (gryder, glas og lign) så sæt også det ind i maskinen under afkalkningen, start maskinen på det varmeste program og når programmet er afsluttet, er maskinen afkalket, kør derefter et skylleprogram, inden maskinen tages i brug igen. Hvis din maskine er meget tilkalket, bør du kontrollerer blødgøringsanlægget/indstillingen af anlægget, indstillingen skal modsvare vandets hårdhed, bor du et sted med meget kalkholdig vand (fek.s. Århus området) skal indstillingen stå højt, har du mindre kalkholdig vand, skal indstillingen stå lavt, du kan få oplyst dit vands hårdhed på kommunens/vandværkets hjemmeside.
Rengøring af spulearme
Et meget almindeligt problem i opvaskemaskiner er tilstoppede spulearme, de små dyser i spulearmene kan let blive blokeret af madrester, plastic osv. på nogle opvaskemaskiner er dyserne så små, at selv rugbrødskerner kan sætte sig fast i dysen og derved er der ingen vaskekraft fra den dyse, det er ofte set, at op til flere dyser stopper til og det resulterer i et dårligt vaskeresultat. På begge spulearme er der 1-2 dyser der er vinklet på en sådan måde, at det får spulearmen til at dreje rundt, når vandet strømmer gennem dysen, hvis den/de dyser er blokeret, vil spulearmen ikke dreje rundt under vask men blot stå stille, det resulterer igen i et meget dårligt vaskeresultat og man kan helt blive i tvivl om maskinen overhovedet har kørt programmet færdig. Spulearmen er en meget vigtig komponent i alle opvaskemaskiner og den har meget stor betydning for, hvor godt maskine vasker rent.
Den nederste spulearm kan som regel afmonteres med et let ryk opad mens den øverste ofte holdes fast af en plastic skrue, denne løsnes let med fingrene og armen er derefter fri. Brug noget tyndt og spids til at fjerne fremmedlegemer i dyserne med, forsøg først at trække eller presse det ud af dysen, kan du ikke få det ud tryk det da helt ind i dysen/spulearmen igen, skyl derefter spulearmen igennem med varmt vand, fyld den op med vand og "vrik/gyng" den fra side til side indtil du mener at div. fremmedlegemer er kommet ud, jo mere du får ud, jo bedre vil din maskine vaske, det kan godt være lidt af en kunst at få det ud men tålmodigheden belønner sig.
Rengør dørpakningen og dørens sider
Dørpakningen og siderne af døren vaskes ikke af maskinen da det er udenfor vaskekammeret og skal derfor rengøres manuelt med en fugtig klud. Vær specielt opmærksom på gummipakningen og bagved samme, i bunden af døren samt de nederster hjørner på dørpakningen, der kan med tiden samle sig større mængder af madrester, sæberester, fedt og lign, brug evt. et par stykker køkkenrulle til at fjerne de værste ophobninger med, rengør derefter med en fugtig klud eller skuresvamp og en smule sæbe, afhængig af hvor godt det sidder fast.
Sådan undgår du hvide belægninger, rander & snavset service
En opvaskemaskine kræver sæbe, salt og afspænding for at fungere optimalt. De fleste maskiner har en lampe, som indikerer, hvornår der skal tilføjes salt eller afspænding. Indikatoren kan være en lampe i panelet, men kan også sidde i saltlåget eller i afspændingslåget.
For at få et godt resultat, kan det være en rigtig god ide at bruge samme mærke af sæbe og afspændingsmiddel, da de passer kemisk sammen.
- Salt påfyldes efter behov. Manglende salt giver hvide aflejringer af kalk på servicet - inden du øger saltmængden bør du huske at efterse filtre og spulearme - og for meget salt giver en belægning på servicet og efterlader en smag af salt.Saltdoseringen sker automatisk på næsten alle maskiner. Mængden kan dog reguleres (se hvordan i din brugsanvisning). Du bør som udgangspunkt starte midt i skalaen. Hvis resultatet ikke er tilfredsstillende kan du øge eller mindske mængden. Vær opmærksom på, at der kan gå 2-3 opvaske før din ændring af saltmængden virker under opvasken, samt at nogle maskiner måler saltmængden i saltbeholderen, mens andre blot tæller antal opvaske.
- Afspændingsmiddel påføres med jævne mellemrum og fungerer som opvaskemaskinens skyllemiddel ved at fjerne overfladespændingen i vandet, så vandet lettere glider af servicet under tørringen. For lidt afspændingsmiddel giver rander på servicet og dårligt tørreresultat, mens for meget giver en fedtet, ildesmagende, gråblå belægning.
Næsten alle maskiner har automatisk dosering af afspændingsmidlet. Mængden kan dog reguleres (se hvordan i din brugsanvisning). Vær opmærksom på, at der kan gå 2-3 opvaske før din ændring af afspændingsmængden virker under opvasken. - Sæbe skal tilsættes, således at det passer til dit services tilsmudsnings-grad. For meget sæbe giver hvide belægninger og en grim smag på servicet, mens for lidt sæbe efterlader snavset service, selv efter vask.Du behøver ikke at skylle servicet af, blot skrabe de værste madrester af tallerkener og bestik. Hvis du alligevel skyller af, skal du bruge mindre sæbe. Det kan være svært at vurdere, hvor meget der skal bruges, men som regel er det mindre end man tror, så prøv dig frem.Der findes to typer sæbe - pulver og tabletter. Tabletter er smarte og hurtige at anvende, men de kan ikke doseres. Derfor får man let en overdosering, hvilket på sigt giver et grimt resultat, idet den vandbesparende opvaskemaskine ikke har tilstrækkelig vand til at skylle sæben ud og derfor får man en ophobning af sæbe i maskinen. I første omgang på varmelegemer, ved filtre og bag tætningslisterne ved lågen, men siden hen også på servicet. Mange tror fejlagtigt, at det skyldes kalk eller mangel på salt, da servicet får en hvid belægning. Ofte kan man smage det - hvis den hvide belægning på servicet smager bittert, er det sæbe.Ved brug af multitabletter, vælger mange kun at benytte en halv tablet ad gangen. Ved multitabletter kan det betyde, at mængden af sæbe er korrekt, mens salt og afspænding er for lav. Oplever du det ofte, så skift mærke eller køb pulver i stedet.